یک هشدار تکان‌دهنده؛ رشد ۳۰ درصدی EC آب میبد در عرض سه سال!

EC نشان دهنده میزان املاح هادی موجود در آب می‌باشد./ کاهش منابع آب های زیرزمینی در استان یزد به دلیل خشکسالی های پی در پی یکی از بحرانی ترین مشکلات استان یزد بود که با کاهش کیفیت آن بحران بی آبی در یزد جدی تر می شود.

بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط سازمان های ذیربط در حوزه آب در استان یزد و بررسی نمودارهای تغییرات EC منابع تولید آب در استان نشان می دهد میزان املاح هادی موجود در آب های منابع تولید آب در استان یزد نسبت به سال های گذشته افزایش داشته است.

آنچه نمودارهای منتشر شده نشان می دهد حاکی از آن است میزان EC منابع تولید آب در ۱۲ حوزه آب استان یزد در سال ۹۳ نسبت به سال ۹۰ افزایش قابل توجهی داشته است.

به طور مثال در سال ۹۰ این مقدار در یزد عددی معادل ۱۱۶۰ میکروموس بوده است در حالی که این رقم در سال ۹۳ به میزان ۱۸۵۰ میکروموس رسیده است.

یا در شهری همچون بهاباد این معیار از ۲۳۰۰ به ۳۶۰۰ میکروموس رسیده که رشد قابل توجهی داشته است.

در منطقه نیر این رقم از ۳۸۰ به ۷۶۰ میکروموس رسیده که رقمی حدود دو برابر نشان می دهد.

در شهرهایی همچون هرات، مروست، اشکذر و زارچ این افزایش، رشد کمتری نسبت به سایر شهرها داشته است اما در شهرهایی همچون میبد از ۱۷۰۰ به ۲۴۰۰ (رشد ۳۰ درصدی) میکروموس رسیده است.

در اردکان هم این رقم از ۲۰۵۰ میکروموس به ۳۱۰۰ میکروموس رسیده است که بسیار قابل توجه است.

29931_123

اما، EC یا هدایت الکتریکی آب چیست؟

هدایت الکتریکی آب نشان دهنده میزان املاح هادی موجود در آب می‌باشد. واحد هدایت الکتریکی که آن را با EC نیز نمایش می دهند. هدایت الکتریکی ویژه آب µ mho/cm (میکرو موس بر سانتیمتر) که در سیستم SI با µSiemens/cm (میکرو زیمنس بر سانتیمتر) نمایش داده می شود.

معمولاً وقتی از وازه “هدایت الکتریکی آب” استفاده می شود منظور همان “هدایت الکتریکی ویژه آب” می باشد. با توجه به این که هدایت الکتریکی رابطه مستقیمی با TDS و نمک های محلول در آب دارد، لذا اندازه گیری آن به منظور کنترل کیفیت آب از اهمیت زیادی برخوردار است.

هدایت الکتریکی آب باران بین ۲ تا ۱۰۰ میکروموس بر سانتی­متر تغییر می کند و ‏در آب های سطحی و زیرزمینی از حدود ۹۰ میلی موس بر سانتی­متر شروع شده و به چندین هزار میکروموس می رسد. هدایت الکتریکی آب دریاهای آزاد حدود ۹۰۰۰۰ ‏ میکروموس است که در دریاچه­ های شور چندین برابر دریاهای آزاد است.

چه عاملی موجب افزایش EC می شود؟

کاهش منابع آب های زیرزمینی در استان یزد به دلیل خشکسالی های پی در پی یکی از بحرانی ترین مشکلات استان یزد بود که با کاهش کیفیت آن بحران بی آبی در یزد جدی تر می شود.

به گفته کارشناسان از مهمترین دلایل افزایش EC آب و در نتیجه کاهش کیفیت آب شرب مصرفی استان، افزایش برداشت از منابع آب است.

به نظر می رسد برای جلوگیری از این روند مخرب و خطرناک زیست محیطی و اجتماعی، باید میزان برداشت از منابع آب استان کاهش یافته و تقاضای آب مورد نیاز جامعه از طریق ابزارهای دیگری همچون کنترل و بهینه کردن مصرف و همچنین منابع آب انتقالی تکیه کرد.