بازخوانی نطق پیش از دستور مرحوم یحیی‌زاده درباره دولت نهم و مسئله حجاب

از (۴) مصوبه مجلس بعد از انقلاب درمورد حجاب، (۳) مورد آن مربوط به الزام رعایت حجاب توسط کارمندان دولت بوده است. چرا باید اجازه داد در بعضی دستگاهها و شرکتهای دولتی تعدادی از خانمهای کارمند مهمترین وظیفه و مسؤولیت خود را بزک کردن و ظاهر خود را به رخ مراجعین کشاندن بدانند؟

  • نطق های مرحوم یحیی زاده در صحن علنی مجلس، به گواه دفاتر روزنوشت آن مرحوم، مبتنی بر مطالعه و تأمل و دقت فراوان در انتخاب موضوعات و نحوه طرح مسائل بوده است و غالباً پس از پایان هر نطق، مورد تمجید تعدادی زیاد از نمایندگان قرار می‌گرفته است. به یاری حق، از این به بعد در یکسال آتی، متناسب با ایام سال شمسی، نطقهای آن مرحوم در مجالس هفتم تا نهم بازنشر داده می‌شود. این نطقها اسنادی خواندنی از حوادث کشور در طی سالهای ۸۳ تا ۹۱ و موضعگیری‌های آن فقید را در اختیار خوانندگان قرار می‌دهد.

نطق پیش از دستور مورخ ۸۵/۶/۷

بسم‌الله ‌الرحمن ‌الرحیم

با تبریک فرا رسیدن ماه شعبان، شهر النبی در سال پیامبر اعظم و اعیاد شعبانیه و نیز گرامیداشت هفته دولت و یاد و خاطره شهیدان رجایی و باهنر، مواردی را یادآور می‌شوم:

۱ ـ یکسال از عمر دولت نهم گذشت. دولتی که در کارنامه یکساله خود افتخارات زیادی بجای گذاشته است. احیای مجدد ارزشهای انقلاب، کاهش تنشهای سیاسی، فعال نمودن دیپلماسی خارجی، توجه به مناطق محروم، جلوگیری از حیف و میل بیت‌المال و بریز و بپاشها، مقابله جدی با تجمل‌گرایی مسؤولان و گسترش فرهنگ ساده‌زیستی و حضور بی‌سابقه در میان مردم همه و همه از توفیقات دولت کاری و موفق احمدی‌نژاد طی یکسال گذشته است.

با همه اینها رئیس‌جمهور محترم حتماً فراموش نکرده‌اند مهمترین دلیل تغییر رویکرد مردم و انتخاب ایشان از بین گزینه‌های مطرح، دغدغه فرهنگی مردم بود. هرچند در این راستا دولت عزم و اراده خوبی داشته است که حتی در این بخش نیز مورد تأیید فی‌الجمله مقام معظم رهبری در روز گذشته قرار گرفت، ولی نمی‌توان فقدان تحول در این مهم را انکار کرد. نه در سیاستگذاری، نه در برنامه‌ریزی، نه در بودجه‌ریزی و نه در سطح جامعه چیز محسوسی دیده نمی‌شود.

هنوز هم سینمای کمیت‌گرای ما دچار مشکلات اساسی است، هنوز هم بعضی از مطبوعات ما در فرم و محتوا نتوانسته‌اند خود را با هنجارهای اجتماع وفق دهند، هنوز هم فرهنگ تکریم خود را نشان نداده است و بالاخره هنوز هم کوچه و خیابان، آموزشگاه و دانشگاه، پارک و بوستان، مترو و فرودگاه، فروشگاه و نمایشگاه، اداره و کارخانه از مظاهر زشت بدحجابی غوغا می‌کند.

می‌پذیریم که مسأله رعایت حجاب و پوشش مناسب زن و مرد، آمرانه و حاکمانه و دستوری محقق نمی‌شود. قبول داریم که کار فرهنگی به ابزار فرهنگی نیاز دارد و معتقدیم که با زور و چماق و سلاح این معضل حل نمی‌شود، ولی می‌پرسیم آیا اصولاً حاکمیت در این مسأله مهم دینی بیش از این مسؤولیتی ندارد؟ می‌خواهیم بدانیم آن همه دستگاههای عریض و طویل با آن همه بودجه در این سالها چه کرده‌اند؟ آیا می‌توانیم باور کنیم آموزش عالی، آموزش و پرورش، صدا و سیما، سازمان تبلیغات، دفتر تبلیغات، شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی انقلاب فرهنگی به وظایف خود عمل کرده‌اند؟

دوست داریم دولت از خودش شروع کند. دولت و سایر مراکز و دستگاههای حکومتی سالم‌سازی جامعه از ناهنجاریها، مقابله با مظاهر آن از جمله بدحجابی را از خود شروع کنند.

از (۴) مصوبه مجلس بعد از انقلاب درمورد حجاب، (۳) مورد آن مربوط به الزام رعایت حجاب توسط کارمندان دولت بوده است. چرا باید اجازه داد در بعضی دستگاهها و شرکتهای دولتی تعدادی از خانمهای کارمند مهمترین وظیفه و مسؤولیت خود را بزک کردن و ظاهر خود را به رخ مراجعین کشاندن بدانند؟ چرا باید مظهر و نماد کار فرهنگی نمایشگاه کتاب، محل ابراز وجود بعضی غرفه‌داران آرایش‌کرده و تماشاگران هم‌سنخ آنها باشد؟ تا چه زمان باید اختلاط دختر و پسر در برنامه های بصری رسانه ملی و ارائه سریالهای خانوادگی با حذف یا کمرنگ کردن اصول شرعی توأم باشد؟ چرا دولت قاطعانه با تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان پوششهای نامناسب برخورد نمی‌کند؟ چرا در (۱۵۰۰۰) پوشاک‌فروشی و (۲۰۰۰) مانتوفروشی تهران کمتر لباس مناسب دیده می‌شود؟

۲ ـ از رئیس‌جمهور دلسوز که خود بدنبال ارزیابی وزراء هستند، استدعا دارم در مورد کفایت وزیران با مجلس نیز مشورت نموده و پس از آن بدون هیچگونه درنگی دو، سه وزیری که به دلایلی نتوانسته‌اند خود را با سیاستهای کلان کشور، چشم‌انداز (۲۰) ساله، برنامه پنجساله و بودجه سالانه وفق دهند، با احترام کنار گذارده و با معرفی افراد جدید به مجلس از این طریق نیز به مجلس کمک کند.

۳ ـ از ریاست محترم مجلس استدعا دارم پرونده باغ قلهک را به رئیس دیوان محاسبات داده تا نسبت به بازپس‌گیری این باغ (۲۰) هکتاری (۴۰۰) میلیارد تومانی که (۱۴۹) سال در اختیار سفارت انگلیس بوده است اقدام نمایند و این خواسته ملت را هرچه سریعتر تأمین نمایند.

۴ ـ استان یزد، استان کویری و کم‌آب امسال نیز برای چندمین سال پیاپی دچار خشکسالی و سرمازدگی شده است که طبق بررسی کارشناسان دولت، مجموع خسارات سال جاری این استان در سال جاری بالغ بر (۲۱۱) میلیارد تومان است. استدعا دارد رئیس‌جمهور دستور دهند هرچه سریعتر بودجه‌های مرتبط توزیع شده و رعایت عدالت نیز بین استانها محقق شود. والسلام‌علیکم و رحمه‌الله و برکاته