پدرم بهترین مشاور من بود/ هیچ وقت بدون وضو درس نمی‌خواندم

زهرا دهقانی رتبه ۲۷ علوم انسانی منطقه ۲ و ۱۴۳ کشوری را از آن خود کرده است. وی از برخی سایت ها که نتیجه کسب شده را حاصل بهره مندی از سهمیه شاهد عنوان کرده بودند گلایه داشت. با پرس و جویی که از همکارانمان داشتیم مطلع شدیم این اشتباه از ناحیه آموزش و پرورش میبد رخ داده است.

اولین گفتگوی میبد خبر که باید با خانم زهرا دهقانی صورت می گرفت به یکی از آخرین های آن تبدیل شد. در اولین روزهایی که  نتایج کنکور سراسری ۹۳ اعلام شد فوری به سراغ خانواده دهقانی رفتیم ولی خانم دهقانی همراه با خانواده در سفر به سر می بردند.

زهرا دهقانی رتبه ۲۷ علوم انسانی منطقه ۲ و ۱۴۳ کشوری را از آن خود کرده است. وی از برخی سایت ها که نتیجه کسب شده را حاصل بهره مندی از سهمیه شاهد عنوان کرده بودند گلایه داشت. با پرس و جویی که از همکارانمان داشتیم مطلع شدیم این اشتباه از ناحیه آموزش و پرورش میبد رخ داده است.

ماحصل گفتگوی ما را با زهرا دهقانی بخوانید:

به عنوان اولین سوال بفرمایید چرا رشته انسانی را انتخاب کردید؟

اول علاقه به تجربی داشتم، اما خانم غفوری پور (همسایه منزلمان و یکی از دانش آموزانی که سال قبل رتبه خوبی را در انسانی کسب کرده بودند) در مورد رشته ی انسانی و حرف های رهبری راجع به این رشته با من صحبت نمود و علاوه بر این علاقه ی پدر و مادرم به این رشته باعث شد تا آن را انتخاب کنم و الان هم راضی هستم.

معدل دیپلم شما چند بود؟

۱۹/۸۵٫ و پیش دانشگاهی ۲۰

روزانه چند ساعت مطالعه داشتید؟

روزهایی که به مدرسه می رفتم۴ تا ۵ ساعت و در ایام تعطیل ۸ تا ۱۰ ساعت.

شیوه ی مطالعه خاصی برای کنکور داشتید؟

بیشتر استفهامی درس می خواندم. خودم برای خودم معلم می شدم. تا درسی را نمی فهمیدم از آن عبور نمی کردم.

از چه زمانی شروع به درس خواندن برای کنکور کردید؟

از تابستان سال سوم.

کلاس تست هم شرکت کردید؟

فقط کلاس های تستی که در مدرسه برگزار می شد.

در طرح مطالعاتی مدرسه چطور؟

خیر. بنا به توصیه پدرم در طرح مطالعاتی مدرسه شرکت نکردم.

زمانی که برای کنکور آماده می شدید اوقات فراغت هم داشتید؟

تلویزیون نگاه می کرد. مطالعه آزاد هم داشتم. کار با کامپیوتر هم گاهی اوقات انجام می دادم. با خانواده بیرون هم می رفتم.

چه کتاب هایی را مطالعه می کردید؟

بیشتر کتاب های دفاع مقدس را مطالعه می کردم. علاقه زیادی به شهید بابایی دارم.

۸۰درصد رتبه کنکورم را مدیون شهدای گمنام هستم. خیلی از آنها مدد گرفتم.

چه زمانی رتبه ات را مشاهده کردی؟

من با خانواده مسافرت بودم. ۱۱:۳۰شب بود که دوستم زنگ زد و به من اطلاع داد که نتایج روی سایت است. به خواهرم زنگ زدم و شماره ی داوطلبی ام را گرفتم. استرسی که آن شب داشتم هیچ وقت نداشتم. اما از استرس زیاد خوابم برد. ساعت ۴ صبح وقتی بیدار شدم. پیامکی روی گوشی ام آمده بود که نوشته بود: مشتلق بده!. می دانستم زیر ۱۰۰ می شوم. اما انتظار این رتبه را نداشتم.

درصدهایی که در کنکور زده اید را می توانید بگویید؟

دروس تخصصی: ریاضی ۲۰، اقتصاد ۷۱، عربی اختصاصی ۸۶، ادبیات اختصاصی ۶۱، علوم اجتماعی ۹۳، روانشناسی ۸۱، فلسفه و منطق ۳۶، تاریخ و جغرافیا ۸۶،

عمومی: ادبیات ۴۵، دینی وعربی۶۰، زبان ۳۶

چه رشته ای را برای ادامه تحصیل انتخاب می کنی؟

دبیری الهیات دانشگاه فرهنگیان تهران.

خانم دهقانی تا کجا می خواهی درس بخوانی؟

ان شاءا.. تا دکترا. از درس خواندن لذت می برم.

شب کنکور را چگونه گذراندی؟

سریال دونگی را دیدم. مسابقه ی والیبال ایران و لهستان را هم تماشا کردم و بعد خوابیدم. روز کنکور هم برای بچه ها تعریف می کردم! آخر همه چیز که کنکور نیست.

پدر ایشان هم در تایید صحبت های دخترش می گوید: برای ما هم  کنکور همه چیز نبود. من همیشه به دخترم می گفتم تا رتبه ۲۰۰ هزار راه داری. نگران نباش…

صبح کنکور چه کردید؟

خیلی آرام بودم. شاید پدر و مادرم بیشتر استرس داشتند.

اول رفتم سر خاک آقای یحیی زاده، بعد به جلسه کنکور رفتم. استرس نداشتم. به خدا گفتم خدایا خودت گفتی از تو حرکت از من برکت. من حرکتم را کردم، حالا نوبت توست!

نمی خواستید در مدارس خاص باشید؟

نه. موفقیت بیشتر به تلاش بستگی دارد نه به موقعیت مکان. من کمبودی احساس نمی کردم. از نظر من معلم های میبد حتی از معلم های تهران هم خیلی بهتر هستند. اولین کسی که رتبه ام را از من پرسید آقای رضایی بود. ساعت ۵ صبح! روابط دوستانه ای با معلم هایم داشتم.

کادر مدرسه چه نقشی در  موفقیت شما داشت؟

مدیر و معلمان و معاونین و همه کسانی که در مدرسه به نوعی دست اندرکار بودند بسیار عالی بودند. خانم مصدق مدیر بسیار خوبی هستند. که به طور ویژه از ایشان تشکر می کنم. اوایل سال به علت بیماری مادرم افت تحصیلی داشتم اما خانم مصدق با پیگیری های فراوانشان به من خیلی کمک کردند.

خانواده تان چه نقشی در موفقیت شما داشتند؟

پدرم بهترین مشاور من بود. از نظر روانی من را تامین می کرد. مادرم به خاطر دیسک کمر به مدت چندین ماه در منزل بستری بودند ولی با این وجود سعی می کرد در حد توان آرامش خانه را فراهم کند.

مادر زهرا به این نکته مهم اشاره می کند که او هیچ وقت بدون وضو درس نمی خواند. نتیجه ای که به دست آمده حاصل تلاش خود اوست. شیشه های خانه ما تبدیل به تخته وایت برد برای زهرا شده بود. گاهی وقت ها زهرا به خاطر سر و صدا توی کمد درس می خواند.

چه توصیه ای به دانش آموزان کنکوری ۹۴ دارید؟

ملاکشان حرف پدر و مادرشان باشد. آنها بهترین مشاوران هستند. با وضو درس بخوانند. بفهمند و درس بخوانند. چند ساعت درس خواندن مهم نیست، چطور درس خواندن مهم است. کیفیت را فدای کمیت نکنند.

رمز موفقیت خود را در چه می دانید؟

توکل به خدا. روز خود را با سلام به امام زمان(عج)، فاطمه زهرا(س) و شهدای گمنام و پدر و مادر شروع می کردم.

تلاش مهم ترین عنصر است. حرف های پدرم را گاهی در مدرسه به دوستانم می گفتم. پدرم تنها مردی بود که در انجمن های مدرسه شرکت می کرد.

هوش یا پشتکار کدام در موفقیت شما موثر بود؟

هوش بی تأثیر نیست، اما همت مهم تر است. اگر کسی خواسته باشد درس بخواند، در هر شرایطی می خواند.

شیرین ترین خاطره از دوران کنکورتان را برایمان بگویید؟

کنکور سخت ترین سال اما شیرین ترین سال است.

من استاد لغو کردن امتحانات کتبی بودم. مثلاً کتبی جغرافی داشتیم. معلم مان خیلی سخت گیر بود. روز شهادت فاطمه زهرا (س) بود. او را به حضرت قسم دادم و کتبی لغو شد.

تلخ ترین خاطره؟

روز قبل از کنکور ۲ تا زنبور نیشم زدند. به همین خاطر شب کنکور با دستکش خوابیدم که یک وقت زنبور دستانم را نیش نزد و بتوانم روز امتحان تست بزنم.

آیا شما از سهمیه در کنکور استفاده کردید؟

خیر. این یک شایعه است. شایعه شده من با استفاده از سهمیه رتبه آورده ام. درصورتی که این طور نیست. سهمیه برای جانبازان بالای ۲۵ درصد است اما پدر من جانباز ۱۵ درصد است.

رتبه ات را به چه کسی تقدیم می کنی؟

به شهدا، پدر و مادرم.

موفقیت چه رنگی است؟

سبز. زیبایی های هستی همه سبز است.

سخن آخر:

توصیه به کنکوری ها دارم. به درصدها من نگاه نکنید. امتحان نهایی را به اندازه ی کنکور جدی بگیرید. روح و روان مهم است از لحاظ روانی و جسمی تامین باشید. بدانید که بعد از هر سختی یک آسانی است. شیرینی بعد از کنکور به تمام سختی هایش می ارزد.

رضایت پدر و مادرم برایم مهم بود. به خاطر سرفرازی پدر و مادرم درس خواندم. همیشه به خدا می گفتم مرا به جایی برسان که زحمات آنها هدر نرود.

اینکه که یخچال پر از خوراکی های گوناگون باشد مهم نیست سلامت روان از همه چیز مهم تر است.

همه چیز کنار آرامش روان است. پدر و مادر من این را برای من فراهم کردند… بچه ها همه چیز کنکور نیست!

برای بهبود شرایط روانی: توسل، توکل، ذکر «الا بذکر الله  تطمئن القلوب»

از دوستانم به ویژه سمانه دهقانی و خانم غفوری پور صمیمانه به خاطر اعتماد به نفسی که به من می دادند متشکرم.

از سایت میبد خبر نیز تشکر می نمایم. مصاحبه های پارسال را نگاه می کردم از نکته های مثبت سایت یادداشت برداری می کردم. واقعا موثر بود…

عباسعلی دهقانی پدر زهرا که چهره ای آشنا برای اکثر ما میبدی هاست در پایان می گوید: از سایت میبد خبر که وقت می گذارد با بچه ها گفتگو می کنید تشکر می کنم. همین خودش محرکی است برای بچه های سال بعد. سپاس از شما که همان روز اعلام نتایج با ما تماس گرفتید و دنبال موفقیت دختر ما بودید.

گفتگو: مریم السادات حسینی نسب/سیدمحمد نبوی