چند پیشنهاد ساده برای کتابخوان کردن مردم میبد

احمد کریمی/ حکمت ما وضعیت کتاب بین ما ایرانی ها اصلاً خوب نیست، و این جمله شاید آشناترین جمله ای باشه که بزرگان ما مخصوصاً رهبر معظم انقلاب بارها و بارها تکرار کردند… وسط این بلبشو یه چیزی بیشتر از همه اذیت می کنه و اون هم توهم کار فرهنگی برای “کتابخوان کردن مردم” هست […]

وضعیت کتاب بین ما ایرانی ها اصلاً خوب نیست، و این جمله شاید آشناترین جمله ای باشه که بزرگان ما مخصوصاً رهبر معظم انقلاب بارها و بارها تکرار کردند…

وسط این بلبشو یه چیزی بیشتر از همه اذیت می کنه و اون هم توهم کار فرهنگی برای “کتابخوان کردن مردم” هست که وسط ما بد جور شایع شده؛ یه بنر یا پارچه نوشته و یا بروشور تهیه می کنیم و روی اون می نویسیم: “کودکان و نوجوانان خودتون رو با کتاب آشنا کنید و انس دهید” …

یکی نیست به دوستان عزیز “فرهنگ ساز” بگه، آخه عزیز من فرهنگ سازیِ چیزی یعنی اینکه از ریشه و در محورهای مختلف اون موضوع رو اساسی بسازی و بنای اون رو بیاری بالا، نه اینکه از پدر و مادرهایی که خودشون لای یه کتاب رو باز نکردند و آمار ارائه شده میزان مطالعشون فاجعه هست و اصولاً از کتاب خوششون نمیاد، انتظار داشته باشیم پول از جان عزیزتر رو خرج کتابخوانی بچه هاشون بکنند !!! باور کنید اصلاً میخوان صد سالِ سیاه بچه هاشون کتابخون نشن !!!

همه نسل هایی که قبل از ما بودند و اینهایی که جلوی چشم ما هستند، به خاطر نحوه آشناییشون با کتاب در دوران تحصیل، و تحمل کردن این موجود غریب برای رسیدن به نمره و رد شدن از سدهای مدارک مختلف تحصیلی، وقتی از درس فارغ میشه، انگار از یک وضعیت بغرنج و فاجعه آمیز بیرون اومدن و این وضعیت بغرنج که یکی از نقش های پر رنگش تقصیر چیزی به اسم کتاب هست، باعث زدگی همه مردم ما از کتابه، مگه اینکه این وسط معجزه ای رخ بده که مردم ما از کتاب فرار نکنند !!!

حالا ما هم شدیم مزید بر علت؛ و با کارهای دم دستی و گذرا داریم به همه می فهمونیم که در کشور ما معضل “کتاب نخوانی مردم” همون معضلی هست که هیچ وقت حل نمیشه. دریغ از برنامه ریزی هدفمند و موثر در بلند مدت که مردم رو با این موضوع حیاتی پیوند بده …

چندتا راهکار دم دستی و کوچولو میدم، تا ثابت کنم همیشه کاری غیر از بنر زدن و … هم هست که بشه انجامش داد …

– یکی از راهکارها، ورود افراد شاخص، پر نفوذ و مورد شناخت عامه مردم هست، برای معرفی کتابهای خوب. مثلاً روحانیون روی منابر، اساتید در دانشگاه ها و معلمین سر کلاس ها، بزرگان در تلویزیون.

باور کنید حتی نتانیاهو هم نفهمید این راهکار، یکی از موثرترین راهکارها برای رجوع مردم به کتابهای خوبه، چون اصولاً مردمی که از بازار نشر سر در نمیارن و انتشاراتی ها، نویسنده ها و … رو نمیشناسن، با معرفی کتاب توسط چهره ها، به راحتی به سمت اون کتابها میرن، باور نمی کنید؟ چند هفته دیگه، آمار فروش کتاب “فلسطین از منظر مقام معظم رهبری” رو در دنیا رصد کنید !!!(۱)

– راهکار بعدی چیزیه به اسم “کتاب کلوپ” …

متوجه بودید که سینما اصولاً مخاطبین خاص خودش رو داره؟ سینما نماینده هایی بین مردم در جامعه داره به اسم “ویدئو کلوپ”، و به این صورت مردمی که شرایط رفتن به سینما رو ندارن، میرن به سراغ این مراکز و فیلم های سینمای خانواده رو میگیرن و تماشا می کنند…

حالا همین موضوع رو مطابقت بدین با کتابخانه های بزرگ که مردم زیاد با اونها انس ندارند. بهتر نیست توی مراکزی مانند پارکها، چیزی شبیه ویدئو کلوپ داشته باشیم و مردمی که میان پارک – که مسلماً ساعتهای زیادی رو بی برنامه دور هم نشستند- با گذاشتن یه کارت شناسایی، کتابی تهیه کنند و مطالعه کنند ؟! وقتی تنوع کتاب زیاد باشه و به راحتی با گذاشتن یه کارت شناسایی بشه دسترسی داشت، چرا از این امکانات استفاده نشه ؟!

– راهکار بعدی، ارائه کردن کتاب در مکان های شلوغ و پر جمعیته، مثلاً بانکها، مساجد و …

حداقل تو مکانی که بنده زندگی می کنم، بیمارستان بزرگ شهر فقط ایستگاه های مطالعه زیادی داره، و دیگر مکان ها به این مهم توجهی نکردند.

حالا ببینید که چطور در ضمیر ناخودآگاه مردم ما، کتاب موجودیتی نفرت انگیز میشه ؟! مردمی که به بیمارستان مراجعه می کنند اصولاً دچار دردها، غم ها، مشکلات بیشماری هستند که دیگه توجهی به کتاب نمی کنند، اگر هم از سر کلافه بودن و بی حوصلگی دست به کتاب بشوند اینقدر روحیه بدی دارند که چیزی از مطالعه نمی فهمند و خود این موضوع باعث ثبت خاطره بدی از برخورد با کتاب در زندگی براشون میشه.

و دیگر راهکارها مانند زنگ کتابخوانی در مقاطع تحصیلی و … که فقط گوشه ای از کارهای ساده ای میتونه باشه برای انس بیشتر مردم با کتاب…

امیدوارم مردم ما به جایی برسند که زندگی بی کتاب براشون معنایی نداشته باشه. واقعاً کتابهایی در بازار نشر وجود داره که حتی نتانیاهو اون سر دنیا و توی تریبون سازمان ملل، سر دستش میکنه و اون رو معرفی می کنه. کتاب بخونید، مطالعه چیز خوبیه، چیز خوبی که حتی نتانیاهو با اون شعورش هم اون رو انجام میده !!!

(۱)- بعداً نوشت:

دوستان دست اندرکار حوزه کتاب، لطفاً هر چه سریعتر کار فرهنگی با ارزشِ آدم بی ارزشی مثل نتانیاهو رو کامل کنند و کتاب مورد نظر رو به زبان های زنده دنیا ترجمه و منتشر کنند. حالا وقتشه که آرمان آزادی فلسطین و قدس شریف به همه معرفی بشه. روی این موج سواری کردن الان بهترین کار ممکنه…